![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Dieta obniża temperaturę ciała
11 maja 2011, 12:41Uzyskano kolejne dowody na poparcie teorii, że przyjmowanie mniejszej ilości kalorii przedłuża życie. Uczeni z Washington University School of Medicine informują na łamach pisma Aging, że osoby jedzące mniej mają niższą temperaturę ciała.
![](/media/lib/78/swiergotek-lakowy-355d7af2a57730cf512da7164e902040.jpg)
Proporcja płci świergotka zależy od intensywności wypasu
11 maja 2011, 11:43Wypas zwierząt domowych wpływa na wskaźnik płci piskląt świergotka łąkowego (Anthus pratensis). Gdy wypas w pobliżu gniazd jest intensywny lub nie ma go wcale, wykluwa się mniej samców. Przy lekkiej eksploatacji pobliskich łąk samców rodzi się więcej niż samic. Na razie nie wiadomo, czemu się tak dzieje, nie da się jednak zaprzeczyć, że każda nierównowaga płci może doprowadzić do zmniejszenia liczebności populacji.
![](/media/lib/77/rentgenowskie-ptak-7e1c3dece6322a06f7bea119366c0880.jpg)
Rentgenowskie origami
11 maja 2011, 09:08Oritsunagumono (dosł. "rzeczy złożone i połączone) to wyjątkowa kolekcja origami. Takayuki Hori wykorzystał przezroczyste arkusze, by pokazać, jak zanieczyszczenia zagrażają przedstawicielom japońskiej fauny przybrzeżnej. Najpierw nadrukowano na nich fragmenty szkieletu oraz obiekty często połykane przez zwierzęta, a następnie złożono, nadając odpowiednie kształty.
![](/media/lib/26/1208774813_456573-975b555ee645b9313735d330b66c05c9.jpeg)
Proces zaszkodzi reputacji Google'a?
10 maja 2011, 19:22Proces jaki Google'owi wytoczyła firma Skyhook Inc. może poważnie zagrozić wizerunkowi wyszukiwarkowego giganta i dać do ręki mocne argumenty urzędom antymonopolowym. Właśnie ujawniono wewnętrzne e-maile Google'a, które stawiają koncern w niekorzystnym świetle.
![](/media/lib/77/modulatorgrafenowy-198915f04fd5a63af615c4b797bbf23a.jpg)
Grafen zrewolucjonizuje transmisję danych
10 maja 2011, 11:52Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley powstał grafenowy modulator optyczny. Jak mówią jego twórcy, potencjalnie takie urządzenie może pozwolić w przyszłości pobranie np. na smartfona całego filmu w ciągu kilkunastu sekund.
![](/media/lib/33/jak-czlowiek-ca49df24ec0e5659b68f5fa0bb1b7d57.jpg)
Dzikie szympansy wykorzystują aż 66 gestów
9 maja 2011, 16:48Komunikując się z innymi członkami stada, dzikie szympansy wykorzystują co najmniej 66 unikatowych gestów (Animal Cognition).
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Zmienili tłuszcz "zły" na "dobry"
6 maja 2011, 17:42Uczeni z Universytetu Johnsa Hopkinsa stłumili ekspresję białka, które w mózgu szczura odpowiada za apetyt. Zauważyli wówczas, że nie tylko spadła ilość spożywanych kalorii oraz waga zwierzęcia, ale doszło do zmiany rodzaju tłuszczu z białego na brązowy. Tłuszcz brązowy jest uznawany za „dobry".
![](/media/lib/46/serce-ad7bf52e2d45e458b40bfaf57b9deef8.jpg)
Uszkodzone serce lepiej pracuje na tłuszczach
5 maja 2011, 13:12Wbrew temu, co dotąd powtarzano, wyeliminowanie lub znaczne ograniczenie tłuszczów w diecie chorych z niewydolnością serca wcale nie musi być korzystne. Wyniki studium zespołu z Case Western Reserve University pokazują, że dieta wysokotłuszczowa poprawia działanie mechaniczne serca, czyli jego zdolność pompującą.
![](/media/lib/77/ois_3d_how_works-fc735a78847a1400f46d5d2e69b7b36d.jpg)
Stabilizacja obrazu w smartfonach
5 maja 2011, 11:10Brytyjska firma Cambridge Mechatronics Ltd. (CML) zaprezentowała technologię stabilizacji obrazu dla aparatów fotograficznych umieszczanych w smartfonach. OIS (Optical Image Stabilisation) korzysta z niklowo-tytanowego stopu z pamięcią kształtu oraz wyspecjalizowanego układu ASIC odpowiedzialnego za chłodzenie i ogrzewanie całości.
![](/media/lib/77/jezyk-kolibra-53f1720b2e7a0da4ccc7d9b132954274.jpg)
Obalono mit dotyczący odżywiania kolibrów
5 maja 2011, 09:39Od lat 30. XIX wieku biolodzy myśleli, że wiedzą, jak kolibry jedzą. Jak się okazuje, mylili się. Ptaki miały zawisać przed kwiatami, wsuwać do ich wnętrza język i pobierać pokarm dzięki zjawiskom kapilarnym. Problem polegał jednak na tym, że aż do teraz przez ponad 180 lat nikt przetestował tej hipotezy, przyjmując ją za pewnik (Proceedings of the National Academy of Sciences).